Mersin’de kadınlar belediyenin desteği ile okuma yazma öğreniyor

Mersin’de kadınlar belediyenin desteği ile okuma yazma öğreniyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde verilen ‘Okuma Yazma Kursu’ sayesinde kadınlar, uzman eğitmenler eşliğinde okuma yazma öğreniyor. İmkânsızlıklar nedeniyle okula gidemeyen kadınlar, bu imkânsızlıkları belediyenin desteği ile aşıyor.

Kimisi 30, kimisi 60’larında birçok kadın, gösterdikleri azim ve cesaret ile diğer kadınlara da örnek oluyor ve öğrenmenin yaşı olmadığını gösteriyor. Okuma yazma bilmediği için günlük hayatta birçok zorlukla karşılaşan kadınlar, kurs sayesinde bu zorlukların üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. Kimisi uzaktaki çocuğuna ilk mesajı atabilmenin mutluluğunu yaşarken, kimisi de yalnız başına otobüse binmenin tadını çıkarıyor.

 

 

 

“Burada kadınlara bir okul ortamı sağlıyoruz”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi Turgut Türkalp Şubesinde Türkçe Öğretmeni olarak görev yapan Özlem Zubaroğlu, “Maalesef bazı kadınlar zor şartlar altında okuyamadıkları için okula ancak şimdi gelebiliyorlar. Bu nedenle burada onlara bir okul ortamı sağlıyor ve alfabeden başlayarak ilkokul derslerini veriyoruz” dedi.

 

Merkezde kursların 2 kademe şeklinde verildiğinden söz eden Zubaroğlu, “Birinci kademe okuma-yazma kursumuz ve 1,5 aya tekabül ediyor. Bu sürede kadınlar harfleri ve hecelemeyi öğreniyorlar. Sonrasında kelime ve cümle okumayı öğreniyorlar. Kursun sonunda ise bir sınav yapıyoruz. Sınavda başarılı olanlar, ikinci kademe kursumuza geçmeye hak kazanıyor” diye konuştu.

 

İkinci kademe kursta da fen bilgisi, sosyal bilgiler, matematik ve yaşam becerisi gibi derslerin yer aldığını kaydeden Zubaroğlu, “Bu dersler, kadınların sosyal hayatlarına katkı sağlıyor ve günlük hayatları kolaylaşıyor. Kadınlar günlük hayatlarında daha aktif ve özgüvenli oluyorlar. Böylelikle daha bilinçli bireyler haline geliyorlar. Aslında bu sadece bireysel bir fayda sağlamıyor. Toplumumuz için de bir katkı sağlıyor. Kadınlar öğrendikçe ve günlük hayatlarını kolaylaştıran bir durumu anlattıklarında biz de mutlu oluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Okuma yazma kursu, kadınların hayatına yeni bir pencere açıyor

 

Kursa katılan 68 yaşındaki Gülseren Sakar, okuma yazma öğrenmenin hiçbir zaman geç olmadığının en güzel örneklerinden birisi. Geçtiğimiz yıl okuma yazma öğrenmeyi kafaya koyduğunu ve ardından da Mersin Büyükşehir Belediyesinin kursuna başladığını söyleyen Sakar, “Geçen seneden beri okuyorum. Biraz öğrendim, daha da öğrenmek istiyorum. Eskiden otobüs olsun, hastane olsun, yazıları okuyamıyordum ve zoruma gidiyordu. 2 seneden beri okuyorum. Şimdi otobüse binerken yazıları okuyorum. Dört dörtlük değilim ama artık okuyorum” şeklinde konuştu.

 

Kursa 2023 Ekim ayında başlayan 42 yaşındaki Çiğdem Türk ise kısa sürede okuma yazma öğrendiğini ve çok iyi hissettiğini belirtti. Okuma yazma bilmediği için hayatın her alanında sorun yaşadığını söyleyen Türk, “En büyük kızım 20 yaşında ve üniversiteye gidiyor. Ona yardımcı olamıyordum. Hastaneye gittiğimde fiş kestirmeyi bile bilmiyordum” diye konuştu.