AHİLİK HAFTASI BAŞLIYOR

AHİLİK HAFTASI BAŞLIYOR

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nce Düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası, 11-17 Ekim Tarihleri Arasında Kutlanacak.

Ahilik Kültürü Haftası 11- 17 Ekim tarihleri arasında Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nce düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak.

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, bu yıl 17.’si düzenlenecek Ahilik Kültürü Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada, ahiliğin 13. yüzyılda, Anadolu’da, Balkanlar’da ve Türkistan’da yaşamış olan Türklerin sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan, bir mesleki kuruluşun adı olduğunu belirtti.

Dinçer, ilk kuruluşunu Anadolu’da gerçekleştiren ve teşkilatın örgütlenmesini sağlayan kişinin "Ahi Evran" olduğuna vurgu yaparak, "İlk başlarda o zamanki adı debbağlık, günümüzdeki adı ise dericilik olan meslek dalında örgütlenme başlamış olup, daha sonra diğer meslek dallarında da örgütlenmeler hızla devam etmiştir. Ahilik o dönemlerde sürekli göçebe olarak yaşayan Türklerin yerleşik hayata geçmelerin de, kendi işlerini kurmalarında ve zanaat sahibi olmalarında çok önemli rol almıştır." dedi.

Dinçer, "Etkinlik kapsamında 12 Ekim Salı günü saat 09.00’da Cumhuriyet alanında Atatürk Anıtınına çelenk sunulacak. Aynı gün 10.00 -12.00 saatleri arasında Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ile Esob heyeti olarak Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’a ziyarette bulunacağız." diye konuştu.