4 MİLYON KADIN OKUR YAZAR DEĞİL !

4 MİLYON KADIN OKUR YAZAR DEĞİL !

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce Hazırlanan Türkiye’de Kadının Durumu Aralık 2010 Raporuna Göre, Halen 4 Milyona Yakın Kadının Okuma-yazma Bilmediği belirlendi.

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünce hazırlanan Türkiye’de Kadının Durumu Aralık 2010 raporuna göre, halen 4 milyona yakın kadın okuma-yazma bilmiyor. Bunların 2,5 milyonu 50 ve üzeri yaş grubunda bulunurken, 6-24 yaş arasında 220 bin kadın da okuma yazma bilmeyenler arasında.

Kadınlar için pozitif ayrımcılık maddelerinin getirildiği yasal düzenlemelere yer verilen raporda, eğitim alanında kadınların durumu ortaya koyuldu. Raporda, Türkiye nüfusunun yüzde 8’ini oluşturan okuma-yazma bilmeyenlerin büyük kısmını kadınların oluşturduğu belirtildi. Yaş faktörü dikkate alındığında toplumsal cinsiyet uçurumunun azaldığı belirtilen raporda, 2006 yılında, 15-24 yaş arası kadınların okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 5.9 iken, bu yaş grubundaki erkeklerin okuma yazma bilmeyenlerin oranının yüzde 1.6 olarak kaydedildiği vurgulandı. Genele bakıldığında, okuma yazma bilmeme oranının her 2 cinsiyet içinde ’genç yaş gruplarından ileri yaş gruplarına’, ’kentsel nüfustan kırsal nüfusa’ ve ’Batı bölgelerden Doğu bölgelerine’ gidildiğinde, artış sergilediği, ancak, bu değişkenlerin her koşulda kadınlar üzerindeki etkisinin erkekler üzerindeki etkisinden daha büyük olduğu vurgulandı. Raporda Türkiye İstatistik Kurumu  2009 verilerine de yer verildi. Buna göre, okuma yazma bilmeyen 4 milyon 672 bin 257 kişinin 3 milyon 757 bin 203’ü kadın. Okuma yazma bilen fakat bir okuldan mezun olmayan kadınların sayısı ise 6 milyon 933 bin 483.