AŞUT;’’ TARIM GIDA DA KÜMELENME STRATEJİSİ ORTAK NOKTAMIZ’’

AŞUT;’’ TARIM GIDA DA KÜMELENME STRATEJİSİ ORTAK NOKTAMIZ’’

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Ülkelerin tarım-gıda gücünü belirleyen etkenlerin su potansiyeli, toprak verimliliği, iklimi ve kullandığı teknoloji olduğuna işaret ederek; “Tarım-Gıda’da Kümelenme stratejisi odak noktamız olacaktır” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut yaptığı yazılı açıklamada, Dünyanın demografik yapısının hızla değiştiğini belirterek;’’ Dünya nüfusu artarken, insanlar daha çok kentlerde yaşamayı tercih ediyor. Özellikle Asya ve Afrika nüfusu artarken, dünyanın hızlı büyüyen ülkeleri de bu kıtalarda bulunuyor. Özellikle  Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in krizden büyüyerek çıkması dünyada ticaret dengelerinin değiştiğini gösteriyor. Artık dünyada G-7’lerin yerine G-20’ler var. Dünya Bankası verilerine göre 2030 yılında 16 bin doların üzerinde geliri olan hane halkı sayısı 350 milyondan 2 milyara çıkacak. Bu muazzam bir artış. Yani tarım ürünlerine, gıdaya olan talep artacak. Özellikle işlenmiş gıda talebi artacak, gıda tercihleri değişecek.”dedi.

“Ülkelerin tarım-gıda gücünü belirleyen şeyler su potansiyeli, toprak verimliliği, iklimi, kullandığı teknolojidir.” Diyen Aşut,  “Bu konuların çoğuna Çukurova gibi bir zenginliğin üzerine oturmuş olan Mersin sahiptir. Yükselen pazarlara en yakın bölge ise Mersin ve çevresidir. Ancak, potansiyellere sahip olmak yetmez. Bunları akılcı ve bilimsel stratejilerle kullanmak gerekir. Yakın zamanda Bakanlıktan onayı çıkacak olan Tarım-Gıda Teknoparkı ile eksik olan ileri teknoloji ayağını tamamlamış olacağız. Özellikle ulusal güvenlik sorunu haline gelen Tarım-Gıda sektöründe kontrol edilebilir bir üretim şekline girmemizi sağlayacak olan bu teknopark tohum ıslahından üretimine, yeni paketleme inovasyonundan tüm ar-ge işlemlerine yüksek teknolojiyi yakalayacağımız bir ortam sağlayacak.  Tarım-Gıda’da “KÜMELENME” stratejisi odak noktamız olacaktır. Kümelenme özel çözümler ve özel avantajlar yaratacak bir yapılanma olarak Mersin’de Tarım-Gıda’da verimliliği arttıracaktır. Tarım-gıda platformumuz da “KÜMELENME” çalışmalarına odaklanmıştır. Çukurova sadece yakın bölgesini değil, ulusalında ötesinde dünyayı besleyen bir bölgedir. Buranın verimliliğini, yaratacağı katma değeri artıracak her adım ülkemizin zenginliği olacaktır.’’ Şeklinde açıklamada bulundu.