AKMİB’in Haziran Ayı İhracatı 705 Milyon Doları Aştı

AKMİB’in Haziran Ayı İhracatı 705 Milyon Doları Aştı

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), Haziran ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 96,1 artışla 705,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken yılın ilk altı aylık döneminde bölge ihracatı yüzde 81,1 oranında yükselişle 3,44 milyar dolar düzeyine ulaştı.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), Haziran ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 96,1 artışla 705,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken yılın ilk altı aylık döneminde bölge ihracatı yüzde 81,1 oranında yükselişle 3,44 milyar dolar düzeyine ulaştı.

AKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan plastikten kozmetiğe, ilaçtan gübreye, kauçuktan boyaya kadar 16 alt sektör ile sanayiye girdi sağlayan kimya sektörünün Akdeniz’in ihracatında lokomotif rol üstlendiğini belirtti.

 

“Hidrokarbon kaynaklarına ulaşılması heyecan verici”

AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, Akdeniz bölgesinde kimya sektörünü çok yakından ilgilendiren gelişmeler yaşandığını, büyük ölçekli petrokimya yatırımlarının hayata geçirildiği Adana’da iki kuyuda yüksek kaliteli petrol bulunması ve Türkiye’nin hidrokarbon arama çalışmalarında sondaj gemisi filosunun güçlenmesinin sektörün geleceği açısından heyecan verici olduğunu kaydetti. Başkan Saadettin Çağan, “Adana’da yaklaşık 1 milyar dolarlık petrol rezervinin ekonomiye kazandırılmasının başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Dünyada 7. nesil teknolojiye sahip beş sondaj gemisinden biri olan Abdülhamid Han’ın derin deniz sondajlarında ilk görev bölgesi olacak Akdeniz açıklarından müjdeli haberler getirmesini ümit ediyoruz. Ülkemizin hem karada hem denizde hidrokarbon kaynaklarına ulaşması, kuşkusuz kimya sektörümüzün ithalata bağımlılığını azaltırken ham madde maliyetlerinde avantaj sağlayacak, ihracatçı firmalarımızın küresel ticaretteki rekabetçiliğini artıracaktır.” dedi.

 

“Uzak Ülkeler Stratejisi, Afrika ve Amerika kıtalarındaki atılımlarımızı güçlendirecek”

Ticaret Bakanlığı’nın küresel ticaretten alınan payı artırmak ve ihracat menzilini dünya ortalamasının üzerine çıkarmak amacıyla hazırladığı Uzak Ülkeler Stratejisi’nin kimya sektöründe faaliyet gösteren firmaları da çok olumlu etkileyeceğini vurgulayan Başkan Çağan, “Bakanlığımızın hayata geçirdiği Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında belirlenen 18 hedef ülkeye yönelik ihracatta mevcut desteklerin 25 puan artırılması, küresel ticaretin zorluklarına rağmen ülke kalkınmasına destek veren bölge ihracatçılarımızın motivasyonunu daha da artıracaktır. Zira Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamındaki hedef ülkelerden Güney Afrika Cumhuriyeti, Birleşik Devletler ve Nijerya pazarlarında AKMİB olarak atılım içindeyiz. Sağlanacak destekler bu pazarlarda bizi daha da güçlendirecektir. Türkiye'nin geleceğinde kimya sektörünün rolünün büyük olduğu gerçeğinden hareketle, özellikle teşvik, destek ve yatırımlarda sektörümüze öncelik verilmesinin büyük önem taşıdığını da vurgulamak isterim” diye konuştu.


“Güney Afrika Cumhuriyeti’ne ihracatımızı haziran ayında 436 kat attırdık”

AKMİB’in Haziran ayı ihracatını ülkelere ve ürün gruplarına göre değerlendiren Başkan Çağan, şunları söyledi: “Yılın altıncı ayında en yüksek ihracat değerlerine Güney Afrika Cumhuriyeti, Hollanda ve Arjantin pazarlarında ulaştık. En fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde ilk sırada bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yüzde 43 bin 575 artışla 196,2 milyon dolarlık rekor ihracat değerine ulaştık. Bu ülkenin ardından 95,45 milyon dolar değer ile Hollanda ikinci sırada yer aldı. Listede üçüncü sırada bulunan Arjantin’e yüzde 7 bin 878 artışla 51,2 milyon dolarlık ihracata imza attık. Haziran ayında 759 bin 909 ton ürünü küresel pazarlarda değerlendiren Birliğimiz, en çok mineral yakıtlar ve yağlar, plastik ve mamulleri ile anorganik kimyasallar ihraç etti. Bu üç ürün grubu bölge ihracatımızın yüzde 91,9’unu oluşturdu. Söz konusu dönemde yüzde 110 artışla 510,2 milyon dolarlık mineral yakıtlar ve mineral yağlar, yüzde 91 artışla 90,1 milyon dolarlık plastikler ve mamulleri, yüzde 72 artışla 48,2 milyon dolarlık anorganik kimyasallar ihraç ettik.”