BÜYÜKŞEHİR, YENİLENEBİLİR ENERJİLERİ DESTEKLERKEN KADIN İSTİHDAMINA DA KATKI SUNUYOR

BÜYÜKŞEHİR, YENİLENEBİLİR ENERJİLERİ DESTEKLERKEN KADIN İSTİHDAMINA DA KATKI SUNUYOR

BÜYÜKŞEHİR, YENİLENEBİLİR ENERJİLERİ DESTEKLERKEN KADIN İSTİHDAMINA DA KATKI SUNUYOR

Tükenebilir enerji kaynaklarının giderek azalması ve oldukça maliyetli olmasının yanı sıra, artan şehirleşme ve sanayileşmeye bağlı olarak enerji ihtiyacının da artış göstermesi ile harekete geçen Büyükşehir Belediyesi’nin 4 yıl önce hayata geçirdiği ‘Mersinden Güneş Enerjisi İle Kurutma Tesisi’ tam kapasite ile faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

 

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü tarafından hibe sağlanan, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi iş birliğinde hayata geçirilen proje ile yenilenebilir enerji uygulaması desteklenirken, kadın istihdamının da önü açılıyor. Aynı zamanda proje kapsamında Mersin’de yerli üreticilerden alınan ürünler ile yerelde üreticinin de kalkınması hedefleniyor.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Mersinden Kadın Kooperatifi iş birliğinde 4 yıl önce bir ilke imza atarak hayata geçirdiği ‘Mersinden Güneş Enerjisi İle Kurutma Tesisi’ tam kapasite ile faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

 

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü tarafından hibe sağlanan proje ile aynı zamanda kadın istihdamının önü de açılıyor. Kurutma tesisisin her bir aşamasında bütün üretim zinciri, kadınlar tarafından yürütülüyor. Proje; kadınların çalışma hayatının her bir alanında yer alabileceğini göstererek, toplumsal cinsiyet algısı da birer birer kırılıyor.

 

Toptancı Sebze ve Meyve Hali içerisinde 200 metrekare kapalı bir alanda polikarbon ile etrafı kapatılmış bir serada yürütülen kurutma işleminde kullanılan tüm sebze ve meyveler Mersin’de yerli üreticilerden temin ediliyor. İlk olarak üreticilerden alınan ürünler tesise getiriliyor ve ozonla güzelce yıkanıyor. Seçme ayıklama bandında ayıklama işlemi sonrası ürünler, doğrama ünitesine alınıyor. Kesim ve doğrama işleminin ardından ürünler, kurutma işlemi için fırına yerleştiriliyor.

 

Ürünlere göre değişen sıcaklıktaki kurutma işleminin tamamlanmasının ardından, dinlenme odasında ürünler bekletiliyor. Talep miktarına göre ürünler son olarak paketlenip, ambalajlanıp teslimatı yapılıyor. Bütün bu işlemlerin her bir adımı Gıda Mühendislerinin kontrolünde gerçekleştiriliyor. Ürünlerin kurutulmasından ambalajlanması ve pazarlanmasına kadar olan süreç, Mersinden Kadın Kooperatifi’nin eliyle gerçekleştiriliyor.

 

Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer; PROJENİN OLUŞUM SÜRECİ HAKKINDA BİLGİ AKTARIRKEN, Tesiste üretilen ürünlerin hem ulusal hem de uluslararası platformlarda yer almasını istediklerini VE zamanla tesisin üretim ve istihdam kapasitesinin artırılması gerektiği ihtiyacının doğduğunu da sözlerine ekledi.

 

Kurutma tesisindeki tüm ürünlerin yerli üreticilerle birlikte kadın üreticilerden temin edildiğini vurgulayan Seçer, bu sayede küçük yerli üreticilere destek verdiklerini dile getirdi.

 

Tesiste Gıda Mühendisi olarak görev yapan Hatun Karakoç, kurutma işlemlerinin tamamında güneş enerjisinden faydalandıklarını belirterek, Kan portakalı, cennet hurması, limon, portakal, çilek, muz gibi meyvelerin kurusunu ürettiklerini aktarırken, yapraklı ürünlerden ise maydanoz, ıspanak ve dereotu gibi ürünlere ağırlık verdiklerini kaydetti.

 

Gelen talep miktarına göre ürünleri paketleyip ambalajladıklarını vurgulayan Karakoç; ürünün paketine, etiketine, paket içeriğine ve son kullanım tarihine oldukça önem verdiklerini de sözlerine ekledi.