Yunanistan’ın talepleri kabul görmedi! AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye’ye yaptırım kararı çıkmadı
Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde Yunanistan’ın ağır yaptırım taleplerine rağmen Türkiye için bu yönde bir karar çıkmadı. Zirvenin sonuç bildirgesinde "Avrupa Birliği Türkiye ile diyaloğa fırsat tanımak istiyor" ifadelerine yer verildi.
Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Yunanistan'ın ağır yaptırım taleplerine rağmen Türkiye için bu yönde bir karar çıkmadı. Zirvenin sonuç bildirgesinde "Avrupa Birliği Türkiye ile diyaloğa fırsat tanımak istiyor" ifadelerine yer verildi.
Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin ele alındığı Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nden Türkiye'ye yaptırım kararı çıkmadı. Yaptırıma ilişkin görüşmeler 2021'in Mart ayına ertelendi. Yunanistan, Türkiye'ye silah ambargosu, AB fonlarının askıya alınması gibi sert yaptırımlar uygulanmasını talep ediyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise önceki gün, AB Zirvesi'nin görüşmelerine istinaden "Yaptırım bizi ırgalamaz" demişti.
TOPLANTI SAATLER SÜRDÜ
Brüksel'de yapılan AB Liderler Zirvesi devam ederken sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili bölümü üzerinde saatler süren müzakerelerin ardından uzlaşıya varıldığı açıklandı ve bildirinin ilgili kısmı paylaşıldı.
Bildiride, Türkiye'nin tek taraflı adımlara ve provokasyonlara devam ettiği, AB'ye karşı söylemini yükselttiği iddia edilerek, Oruç Reis gemisinin Antalya Limanına dönmesinin not edildiği, Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için gerginliğin düşürülmesinde AB tarafının ısrarcı olduğu ifade edildi. Bildiride, AB'nin Türkiye ile karşılıklı çıkara ve iş birliğine dayalı ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı bulunduğu tekrarlanarak, şunlar kaydedildi:
DİYALOG VURGUSU YAPILDI
"Türkiye'nin AB ve üyeleriyle gerçek bir ortaklığı desteklemek, farklılıkları diyalog ve uluslararası hukuka uygun şekilde çözmek için hazır olduğunu göstermesi halinde pozitif Türkiye-AB gündemi hala masadadır. Bu tür bir gündem ekonomi ve ticaret alanlarını, halklar arasında teması, yüksek düzeyli diyaloğu ve göç konusunda devamlı işbirliğini kapsayabilecektir. AB Konseyi, AB ile Türkiye arasındaki iletişim kanallarının açık tutulmasının önemini vurgulamaktadır."
KISITLAYICI TEDBİRLERE EK YAPILMASI İSTENDİ
MART 2021'DE TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK
KAPALI MARAŞ'IN AÇILMASI KINANDI
Bildiride aynı zamanda kapalı Maraş'ın bir kısmının açılması kınandı ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına saygı gösterilmesi gerektiği savunuldu. AB'nin Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde çözümüne yönelik müzakerelerin BM himayesinde yeniden hızla başlamasını desteklediği belirtilen bildiride, "aynısının Türkiye'den de beklendiği" ifade edildi.
AB Konseyi ayrıca AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Doğu Akdeniz konulu çok taraflı konferans teklifini ileriye taşımasını istedi. Bildiride son olarak, "AB, Türkiye ve Doğu Akdeniz'deki durumla ilgili konularda ABD ile koordinasyon içinde olmayı amaçlayacaktır." denildi