MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ MERSİN PANELİ YAPILDI

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ MERSİN PANELİ YAPILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından yürütülen Milli Teknoloji Hamlesi Panel Serisi’nin üçüncüsü, Mersin Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü iş birliğiyle 19 Aralık 2022 Pazartesi günü MEÜ Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından yürütülen Milli Teknoloji Hamlesi Panel Serisi’nin üçüncüsü, Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Mersin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu iş birliğiyle 19 Aralık 2022 Pazartesi günü Mersin Üniversitesi Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğe Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Erol YAŞAR, Mersin İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Hasan GÜL, Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cemal ALTAN, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları katıldı. Açılış konuşmasını Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cemal ALTAN’ın yaptığı panelde Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç.Dr. Buğra SARI moderatör; Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeleri Doç.Dr. Azime TELLİ ve Dr. Öğretim Üyesi Tunç DEMİRTAŞ ile Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Erman AKILLI panelist olarak yer aldılar.

Yedi ilde yürütülen panel serisinin bir ayağının Mersin’de gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek açılış konuşmasına başlayan Prof.Dr. Cemal ALTAN, Türkiye’nin uzun zamandır ihtiyaç duyduğu ve artık gerçekleşmekte olan teknoloji hamlesine dair umutlu olduğunu ifade ederek konuşmasını sürdürdü. Milli Teknoloji Hamlesinin üç ayağının “yerlilik, millilik ve özgünlük” olduğunu; yerli otomobil TOGG’un beğenilmesinin sebebinin bu üç ayak üstünde durmasında aranabileceğini söyledi. Teknoloji çağını yakalayabilmek için Türkiye’nin sürdürdüğü yoğun çalışmalara ve akademik yeniliklere değinmesinin ardından konuşmasını emeği geçenlere teşekkür ederek sonlandırdı.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç.Dr. Buğra SARI gerek Milli Teknoloji Hamlesi gerekse de Milli Teknoloji Hamlesi Panel Serisi hakkında detayları paylaştı. Milli Teknoloji Hamlesi’nin, Türkiye’nin iktisadi ve teknolojik bağımsızlığını temin etmek üzere oluşturulmuş bir vizyon olduğunu; sanayi, sağlık, eğitim, dijitalleşme başta olmak üzere farklı alanlarda yürütüldüğünü belirtti. Hamle kapsamında belirlenen ürünlerin yerli ve milli imkanlarla üretilmesiyle, ithalata harcanacak 50 milyar doların yurtiçinde kalacağını vurguladı. Milli Teknoloji Hamlesi Panel Serisi’nin, ülkemizin güzide düşünce kuruluşlarından Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından yürütülen “Milli Teknoloji Hamlesi: Türkiye’nin Teknolojik Başarısını Anlamak” projesi bağlamında gerçekleştirildiğini; Mersin dâhil yedi ilde yürütülmekte olan panellerin Milli Teknoloji Hamlesi’nin öğrencilere ve gençlere ulaşmasında büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Türkiye’nin son dönemdeki enerji politikalarını ve Türkiye Yüzyılı’nın enerji projeksiyonunu paylaşacağını söyleyen Doç.Dr. Azime TELLİ, “Enerjide Teknoloji Hamlesi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Enerji politikaları bağlamında Türkiye’nin dünyadaki yerine ve karne notuna değinen TELLİ, birtakım ödevleri yerine getirmiş ancak hala yerine getirmesi gereken ödevleri olan bir ülke olduğumuzu belirtti. Fosil yakıt kullanımının ve enerjide ithalat oranının yüksekliğinden bahsedip yerlileştirme için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelebileceğini söyledi. Türkiye’nin coğrafi şartları itibarıyla yenilenebilir enerji kaynakları açısından şanslı olduğunu vurguladı. Halihazırda yürürlükte olan Milli Enerji Politikası’nın enerji güvenliğini sağlamaya odaklandığını, bu çerçevede yapılan yatırımların enerji bağımsızlığımızı güvence altına alacağını ifade etti. Fatih, Yavuz, Kanuni ve son olarak filonun en büyük gemisi “Abdülhamid Han’ın göreve başlamaları bölgedeki oyunu değiştirdi” dedi. Hep karada yapılagelen kaynak aramanın derin sulara taşınmasının da oyunu değiştiren etkenlerden olduğunun altını çizdi. Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz ve Silivri’de hizmete alınan depolama tesisinin, Türkiye’nin enerji üssü olma iddiasını güçlendirdiğini söyledi. Yenilenebilir enerji kaynakları, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve Doğu Akdeniz konusuna da değindikten sonra Atatürk’in Mersin’i 1923’te ziyareti sırasında söylediği sözlerle Mersin’in jeopolitik önemini vurgulayarak sunumunu bitirdi.

“Dijitalleşme, bilgi teknolojileri marifetiyle iş süreçlerinin ve bilginin hızlı, para ve zamandan tasarruf edecek şekilde dijital ortama aktarılmasıdır” diyerek konuşmasına başlayan Doç.Dr. Erman AKILLI, Türkiye’nin dijital dönüşümüne dair bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’nin dijital dönüşümü gerçekleştirmesinin; yapay zeka ve siber güvenlik gibi hususlarda söz sahibi ve paydaş olmasında önemli bir etken olacağını belirtti. Ardından, 2008’de hizmete açılan e-devlet sisteminin gelişim sürecini sayısal verilerle anlattı. Atılan ileri teknoloji adımlarının, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmadaki öneminin altını çizerek sözlerine son verdi.

Panelde, Milli Teknoloji Hamlesi’nin savunma boyutunu ise Dr. Öğretim Üyesi Tunç DEMİRTAŞ ele aldı. Türkiye’nin savunma sanayiinde emin adımlarla ilerlediğini; bu yola çıkmaya ise “şer gibi görünen olaylar”ın vesile olduğunu ifade etti ve Türkiye’nin, kısa zamanda savunma sanayi alanında hızla yol alan ender ülkelerden olduğunu ekledi. Teknofest ve Deneyap Atölyeleri gibi kurumsal yapıların sivil teknolojinin savunma alanına uyarlanmasında kilit rol oynadığını ifade etti. Türkiye’nin kritik teknolojileri ithal eden ülke konumundan ihraç eden ülke konumuna geçmesinin uluslararası siyasette eline güçlendirdiğini vurguladı. Türkiye savunma sanayiinin ürün portföyünü genişlettiğini, savunma sanayide yerlilik oranlarının yüzde 70’ler düzeyine ulaştığını belirten DEMİRTAŞ, bunların caydırıcılık ve güvenlik kapsamındaki önemine değindi. Son olarak, Silahlı İnsansız Hava Araçlarının katkılarına; MİLGEM, Milli Muharip Uçaklar, Kızılelma, T-İHA, ASELSAN üretimi yerli füzeler gibi başlıklara da sözlerinde yer vermesinin ardından konuşmasını bitirdi. Katılımcıların soruları ve verilen cevaplar ardından panel sona erdi.