ERTUĞRUL ŞEHİTLERİ MERSİN’DE ANILDI

ERTUĞRUL ŞEHİTLERİ MERSİN’DE ANILDI

120 yıl önce ’iyi niyet elçisi’ olarak Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni’nin, dönüş yolunda yakalandığı fırtınada parçalanarak, 550 gemicinin şehit düşmesinin yıldönümü, Mersin’de çeşitli etkinliklerle anıldı.Anma etkinliklerine Kültür ve Turizm bakanı Ertuğrul günay da katıldı.

İkinci Abdülhamid tarafından 1890 yılında ’iyi niyet elçisi’ olarak 630 denizciyle birlikte Japonya’ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni’nin, dönüş yolunda yakalandığı fırtınada parçalanarak, 550 gemicinin şehit düşmesinin 120. yıldönümü, Mersin’de de çeşitli etkinliklerle anıldı.

Atatürk Parkı içerisinde yer alan ve bir benzeri de Japonya’nın Kushimoto kentinde yer alan ’Refah Şehitleri Anıtı’ önünde gerçekleştirilen anma törenlerinde Türk ve Japonlar birlikte saf tuttu. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Güney Saha Deniz Komutanı Koramiral Nusret Güner, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, Japon Eğitim Filosu Komutanı Tümamiral Shinichi Tokumaru ve çok sayıda davetli katıldı.

Anma töreninde ilk konuşmayı yapan Büyükşehir belediye Başkanı Macit Özcan, 120 yıl içinde gelişerek günümüze taşınan dostluğun sonsuza kadar süreceğini söyledi.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise, Mersin’in Türk ve Japon dostluğunun Türkiye’den açılan kapısı olduğunu vurguladı.

Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Nusret Güner de, karşılıklı ziyaretlerle iki ülke deniz kuvvetleri arasında işbirliği ve ilişkilerin geliştiğini, bundan sonra da gelişmeye devam edeceğine dikkat çekti.

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka ise, iki ülkenin söz konusu olayı bir başlangıç kabul ederek, ilişkilerini kuvvetli dostluk bağları ile tesis ettiğini anlattı.

Bakan Günay da, Ertuğrul Firkateyni’nin hazin öyküsünün Türkiye ile Japonya arasında köklü bir dostluk ilişkisinin kurulmasına da vesile olduğunu belirterek, söz konusu dostluğun aynı zamanda da başlangıcı olarak kabul edilen facianın ardından geçen 120 yıllık zaman diliminin ardından bugün Mersin’de yeniden bir araya gelinmesinin de oldukça anlamlı olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından Refah Şehitleri Anıtı’ndaki Şeref Defteri, Kültür ve Turizm Bakanı Günay ile beraberindekiler tarafından imzalandı. Daha sonra şehitler anısına denize çelenk bırakıldı.