MERSİN’İN TARİHİ KENT MÜZESİ’NDE BULUŞACAK

MERSİN’İN TARİHİ KENT MÜZESİ’NDE BULUŞACAK

Mersin Üniversitesi Bünyesinde Kurulu Bulunan Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi, Yürüttüğü Çalışmalar Neticesinde Elde Ettiği Belge ve Bilgileri, Oluşturulacak Kent Müzesi’nde Sergilemeye Hazırlanıyor

Mersin Üniversitesi’nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, müdürlüğünü Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamer Gök’ün yaptığı merkez, çalışmalarını kurulduğu 2000 yılından bu yana sürdürüyor.

Bir yandan kente ilişkin bilimsel bilginin üretilmesine, diğer yandan da üretilen bu bilginin toplumla buluşmasına çaba gösteren merkez, toplumsal paydaşlar olan yerel yönetimler, kentliler ve araştırmacılar ile akademik paydaşlar olan üniversiteler, fakülteler, bölümler, diğer araştırma merkezleri, akademisyenler ve öğrenciler arasında karşılıklı bilgi alışverişini sağlamaya çalışıyor. Çalışmalarını, ’Kentsel Araştırmalar’, ’Kentsel Projeler’, ’Bilimsel Toplantı ve Yayın’ ile ’Danışmanlık’ ve ’Belgelik Oluşturma’ gibi çeşitli başlıklar altında sürdüren merkez, bugüne kadar ’Mersin İl Kültür Envanteri Kentsel Kültür Varlıkları Belgeleme Projesi’ kapsamında kentsel sit alanı içerisinde kalan 129 kültür varlığının belgeleme çalışmasını tamamladı.

Kent tarihi araştırmaları kapsamında sergiler ve kitaplar hazırlayan merkez, kentin fiziksel gelişimi için stratejik yaklaşımlar geliştirmeye yönelik çalışmalar da yapıyor.

Sürdürdüğü çalışmaların yanı sıra Mersin ve bölgesine yönelik bilgi-belge derleyerek, bir belgelik oluşturmaya çalışan merkez, bölgeye ilişkin yayımlanan araştırmalar, kitaplar, tezler, raporların yanı sıra arşiv belgeleri, harita, kartpostal gibi görsel malzemeleri arşivine kazandırıyor. Oluşturulmaya çalışılan belgelik ve sürdürülen işbirlikleri ile yakın zamanda bir kent müzesi kurmayı hedefleyen merkez, elde ettiği belge ve bilgileri oluşturulacak bu müzede sergilemeye hazırlanıyor.