AŞUT; ‘’ AKDENİZ ÖNCÜ BİR BÖLGE’’

AŞUT; ‘’ AKDENİZ ÖNCÜ BİR BÖLGE’’

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından bu yıl 6’ncısı organize edilen ’Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’ tamamlandı. Söz konusu toplantıda söz alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Şerafettin Aşut, Akdeniz Bölgesi’nin enerjiden tarım-gıdaya, lojistikten dış ticarete, sanayiden turizme kadar hemen hemen tüm önemli sektörlerde öncü bir bölge olarak öne çıktığını anlatan Aşut, bu durumun doğal olarak bazı sorunları da beraberinde getirdiğini vurguladı.

Bölgenin aynı zamanda da yaş sebze-meyve, narenciye ve örtü altı üretimde de öne çıktığına işaret eden Aşut, ’beyaz altın’ olarak tabir edilen pamuk gibi birçok sanayi bitkisinin yeniden önem kazandığı günlerde bu ürünlerin en verimli yetiştirilebileceği nadir bölgelerin de başında yer aldığını dile getirdi.

Artan önemi ve zengin katma değeri nedeniyle pamuk, susam ve yer fıstığının desteklenmesinin, Akdeniz’in bereketini Türkiye’ye yansıtacağını savunan Aşut, "Ancak Yaş

sebze meyvede karantina uygulamasından dolayı ticaret durma noktasına geldi. Yaş sebze-meyvenin mal akışının durmaması için ’Karantina Belgesi Uygulaması’ kaldırılmalıdır" dedi.

Bölgede tarımla ilgili doğru ve etkin bir planlama yapılabilmesi için ’Tarım İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurulmasının bir zorunluluk olduğunu kaydeden Aşut, sanayi kapasitesi doyma noktasına gelen Marmara Bölgesi’nin tek alternatifininse Doğu Akdeniz olduğunu kaydetti.

Bu noktada teşvik konusunun gündeme geldiğini anlatan Aşut, 2000’li yılların verilerine göre belirlenen teşvik haritasının, kaynakların verimli kullanılmasının önüne geçtiğini iddia etti. Her yere ve her şeye teşvik verilmesinin de teşviki teşvik olmaktan çıkardığının altını çizen Aşut, birçok yatırımcının teşvikten de öte mevzuat karmaşası ve yavaş işleyen bürokrasiden sıkıntısını çektiğini belirtti.