AŞUT:

AŞUT: "YAPISAL TEDBİRLERE HIZ VERİLMELİ"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, krizin artık sona erdiğini ancak iş dünyası olarak ayaklarını yorganlarına göre uzatmak zorunda olduklarını söyledi.

’Ağlayan adam’ olmadıklarını ifade eden Aşut, sadece büyüyerek işsizliğin azaltılamayacağını, işgücüyle ilgili reformlara odaklanılması, seçim sürecinin de buna engel olmaması gerektiğini vurguladı.

2011 yılının ilk 2 ayının geride kalırken, bu dönemde üretim ve ihracat rakamlarında kriz öncesi düzeyin yakalandığına dikkat çeken Aşut, işsizliğin uzun bir süre daha önemli bir sorun olarak öne çıkacak olmasına rağmen, istihdamdaki artışın yanı sıra ekonomik büyümenin tahminlerin üzerinde çıkması gibi durumların, sadece iş dünyasına değil, aynı zamanda da ekonomi ve siyasette de tutarlı bir gelişme bekleyen ülke insanına da umut verdiğini vurguladı. TÜİK tarafından yüzde 11.9 olarak açıklanan

işsizlik oranının hala yüksek olmasına karşın söz konusu oranda bir düşüş yaşandığını kaydeden Aşut, krizin istihdama vurduğu darbeden geri dönüş sürecinin de başladığına işaret etti. 2010 yılında toplam bir milyon 317 bin yeni istihdam sağlandığını hatırlatan Aşut, Bu, Türk özel sektörünün bir başarısıdır. Burada önemli iki etken görüyoruz. Birincisi; beklenenden yüksek çıkan büyüme rakamları, ikincisi ise iş gücü piyasaları ile ilgili alınan tedbirler. Ancak, işsizlik rakamları büyüme rakamlarıyla orantılı gitmiyor. Sadece yüksek büyüme rakamları ile işsizliği geriye çekemeyiz. Eğer işsizliği tek haneli rakamlara indirmek istiyorsak yapısal tedbirlere hız verilmeli" dedi.

İş dünyası olarak ’ağlayan adam’ olmadıklarının altını çizen  Şerafettin Aşut, bu noktada da iş dünyasının temsilcileri olarak, küçük esnafından KOBİ’lere, tüccarından sanayicisine kadar durmak gibi bir lükslerinin de olmadığını söyledi. Aşut,  "Girişimci sayımızı arttırarak, üretim teknolojilerimizi yenileyerek, personelimizi eğiterek, markalaşarak, dünya standartlarında firmalara sahip olarak, Ar-Ge ve yenilikçilikle rekabeti sağlayarak ayakta duracağız, büyüyeceğiz.Yeter ki, uluslararası alanda makro düzeydeki sorunlarımızda devletimiz yanımızda olsun. Kısıtlı imkanlarla bile bu ülke bugün dünyanın 16, Avrupa’nın ise 6. büyük ekonomisi olmuşsa bu çabalarla ilk 10 içerisine girmeye adaydır. Kentimize, ülkemize ve milletimize olan inancımız tamdır." İfadelerine yer verdi.